BENEFICIS DE LES EXCURSIONS AL PARVULARI

L’aprenentatge educatiu no és desenvolupa, únicament, a l’aula. De fet, els excursions ofereixen la possibilitat de descobrir paisatges, museus i llocs amb encant. En l’inici del curs escolar, analitzem quins avantatges ofereix aquesta proposta.

Els normes de convivència són molt importants a l’escola i, per tant, també han d’aplicar-se’n aquells projectes educatius que es desenvolupen més enllà de l’aula.

1.  Les excursions, són projectes molt importants.

Una excursió es gaudeix durant una jornada. No obstant això, el centre ha planificat detalladament tots els passos d’aquesta proposta. Ha coordinat un ampli nombre de tasques i decisions que donen forma al programa. Per això, l’itinerari final és entretingut, educatiu i divertit.

2.  Alimentar les relacions personals més enllà de l’aula, gràcies a les excursions.

Les relacions personals estan molt presents durant la realització d’una excursió. És possible alimentar l’amistat, la companyonia i la col·laboració en el context del propi viatge. És una jornada completament diferent de les altres. Per això, aporta records, sensacions i emocions que perduren en la memòria.

3.  Les excursions generen una expectativa positiva.

Generalment, els alumnes afronten amb més il·lusió una nova jornada en dijous que en dilluns. La proximitat del cap de setmana genera una expectativa positiva. El mateix ocorre amb la visualització d’una excursió que trenca amb la rutina de l’aula per a crear un nou context d’aprenentatge.

4. Les excursions fomenten la formació pràctica.

És important que el procés d’aprenentatge estigui integrat per una combinació de teoria i pràctica. Doncs bé, una excursió escolar alimenta el descobriment per mitjà de l’experiència i la interacció amb l’entorn. D’aquesta manera, els alumnes integren els coneixements teòrics relacionats amb el contingut de l’excursió en un context més ampli en el qual és possible establir una associació d’idees i una relació de conceptes complementaris.

5. Beneficis del contacte amb la naturalesa i els espais oberts, a les excursions de parvulari.

Existeixen diferents aprenentatges que formen part del contingut d’una excursió. La natura, el paisatge urbà i els espais oberts estan molt presents en els desplaçaments. Per això, l’itinerari crea el context propici per a alimentar l’atenció, l’observació i descobrir detalls que passen desapercebuts fins i tot quan s’emmarquen en l’entorn pròxim.

Generalment, les excursions per a nens es desenvolupen en enclavaments pròxims al lloc en el qual es troba el centre educatiu.

6. Beneficis de les experiències que els alumnes posen en comú, a les excursions.

L’aprenentatge adquirit durant l’excursió va més enllà de la perspectiva individual. Les diferents activitats programades en l’itinerari es posen en comú amb altres companys.

El propi professor crea el context desitjat per a comentar alguns dels aspectes de la jornada. Per això, és una ruta que adquireix nombroses perspectives i totes elles són valuoses perquè completen el trencaclosques  de la realitat.

 

 

“Els nens aprenen valors que influeixen positivament en l’autoestima, en la relació amb els altres i en la protecció de l’entorn. I aprenen mitjançant l’experimentació