Sant Joan

EL TEU FILL O FILLA TÉ POR ALS PETARDS? 

Amb l’arribada de l’estiu, arriba el punt de sortida de festes populars i revetlles com la nit de Sant Joan.

I amb ells també venen els sons dels petards i focs artificials. Si bé per a molts són motiu d’alegria i emoció, per a uns altres poden ser motiu de temor i ansietat, especialment per als més petits.

Molts nens tenen por als sorolls forts i els dies de festa els arriba a resultar, com menys, difícil. Baixar al carrer comporta enfrontar-se contínuament a una successió d’esclats provinents de petards i coets. Això es tradueix en un constant estat d’ansietat que, en moltes ocasions, finalitza amb l’intent desesperat per fugir o tancar-se a la seva habitació.

En altres ocasions, aquest estat d’ansietat comença només en pensar que baixaran al carrer, per es produeix un efecte d’atrinxerament  domèstic que determina, boicotejant moltes vegades, la dinàmica i activitats d’oci per a tota la família.

Tenir por als  petards és dolent?  

La por és una emoció i com qualsevol altra emoció té la seva utilitat per a l’ésser humà.

Hi ha una sèrie de pors que apareixen de manera general i normalitzada, i que ens ajuden en el nostre desenvolupament evolutiu. Aquests apareixen a una determinada edat i remeten espontàniament passat un temps.

 

La por als sons forts, sol aparèixer de 0 a 3 anys. Durant aquest temps, i sempre que la reacció del nen no sigui exagerada i desmesurada, és normal que no mostri interès, o fins i tot mostri cert rebuig.

Quan cal començar a preocupar-se per la por dels nens?

Si després d’haver complert els 3/4 anys continua aquest rebuig, especialment si aquest cada vegades més intens, i veiem que el nen o la nena pateixen, podem començar a preguntar-nos si estem davant d’una fòbia infantil.

Si la por és exagerada i va en augment, potser necessitem l’ajuda d’un professional, però abans podem intentar parlar del tema i mirar de tranquil·litzar-lo.

A continuació et deixem 5 tips per a aconseguir que disminueixi el temor als petards i sorolls forts.

Com puc ajudar als meus fills a no tenir por als petards?  

  • Escoltar i validar els seus sentiments – Lo més important és escoltar els nens i validar els seus sentiments. És normal que sentin por enfront dels sons forts i inesperats dels petards. Anima als teus fills a expressar com se senten i assegurar-los que les seves emocions són vàlides i compreses.
  • Informa i Educa – Explica’ls de manera senzilla què són els petards i per què la gent els usa en celebracions. Utilitza un llenguatge apropiat per a la seva edat i emfatitza que els petards són segurs quan s’usen de manera responsable per adults responsables. La informació pot ajudar a reduir la por associada amb el desconegut.
  • Crea un Espai Segur – Si és possible, busca llocs dins de la casa o en la comunitat on el soroll sigui menys intens. Pots crear un racó acollidor amb coixins, mantes i joguines reconfortants on els nens puguin retirar-se si se senten aclaparats.
  • Practica la Relaxació i la Calma – Ensenya als teus fills tècniques de relaxació i respiració per a ajudar-los a enfrontar la por. La respiració profunda i pausada, el comptar fins a deu o la visualització de llocs tranquils poden ser estratègies útils per a calmar l’ansietat.
  • Evita Reforçar la Por – NO exageris les preocupacions, NO surtis corrents, NO evitis les situacions on hi hagi petards. En el seu lloc, modela una actitud tranquil·la i positiva enfront dels sons dels petards i elogia als teus fills quan demostren valentia i resiliència.

 

Amb amor, comprensió i paciència, podem ajudar els nens a superar les seves pors i gaudir plenament de les celebracions amb petards. Si tens alguna pregunta o necessites més suport, no dubtis a comunicar-te amb nosaltres.