JOC SIMBÒLIC

EL VALOR DEL JOC IMAGINATIU A PREESCOLAR

En el món màgic de la infància, els nens són experts a convertir l’ordinari en extraordinari, el comú en extraordinari.

A través del joc imaginatiu, exploren nous mons, es converteixen en herois i heroïnes de les seves pròpies històries i desenvolupen habilitats que modelaran el seu futur.

A la nostra escola l’Esclop, celebrem aquest tresor amagat: EL JOC SIMBÒLIC.

​​

1.  Què és el joc simbòlic?.

El joc simbòlic, també conegut com a joc imaginatiu, és aquest meravellós espai on els nens creen mons alternatius i se submergeixen en rols i escenaris ficticis.

Des de ser pirates en un vaixell, fins a preparar un sopar en la seva pròpia cuina de joguina, el joc imaginatiu és una font inesgotable de diversió i aprenentatge. Fomentant la creativitat i la imaginació.

 

2.  Com fomentem el joc simbòlic a l’escola?

A la nostra escola, L’ESCLOP, ens esforcem per crear un entorn que afavoreixi la creativitat i la imaginació dels nens.

A través de la provisió de materials diversos que convidin al joc lliure i l’exploració. Des de nines, una cuina, un supermercat, material mèdic, bugaderia o perruqueria, fins a objectes reciclats, blocs de construcció i disfresses, cada objecte es converteix en un vehicle per a la imaginació.

A més, les nostres professores estan capacitades per a fomentar el joc imaginatiu, participant activament en les històries que els nens creen i brindant suport quan sigui necessari.

3.  Idees per a fomentar el joc simbòlic a casa.

Però el joc imaginatiu no acaba quan els nens surten de l’escola.

Els pares també poden ser còmplices en aquesta aventura!

Aquí hi ha algunes formes en les quals poden donar suport al joc    imaginatiu a casa:

  • Crear un racó de joc: Designa un espai a casa on els nens puguin deixar volar la seva imaginació. Pot ser una cantonada amb coixins i mantes per a construir castells o una taula amb materials d’art per a projectes creatius.
  • Unir-se al joc: Res com jugar al costat dels teus fills! Posa’t una disfressa i converteix-te en un personatge de la seva història. O simplement sigues un espectador entusiasta mentre conten les seves aventures.
  • Proporcionar materials variats: Des de disfresses i joguines d’imitació, fins a elements naturals com a branques i material reciclat, ofereix una àmplia gamma de materials que estimulin la creativitat dels teus fills.
  • Fomentar la improvisació: Anima als teus fills a inventar històries i escenaris per si mateixos, sense necessitat de joguines sofisticades. La imaginació és l’única eina que necessiten

 

4. El llegat del joc simbòlic.

El joc simbòlic no és només una activitat passatgera; és una llavor que sembres en el cor del teu fill, una espurna que encén la seva creativitat i una porta que obre a infinites possibilitats.

En donar suport al joc simbòlic a casa i a l’escola, estem conreant no sols la pròxima generació de pensadors creatius, innovadors i resilients. Junts, estem construint un futur ple d’imaginació i possibilitats infinites.

 

 

“Sabem que el joc imaginatiu no sols és divertit, sinó que també és fonamental per al desenvolupament cognitiu, emocional i social dels nens