educació emocional dels nens

Educació emocional a l’etapa infantil

Les emocions vesteixen cada aspecte de les nostres vides i de la nostra quotidianitat.

Saber controlar-les, gestionar-les i utilitzar-les a través del foment de la intel·ligència emocional ens permetrà, sens dubte, afrontar el nostre dia a dia d’una manera més eficient i a ser més feliços.

Unes bones raons per començar a treballar-la des de ben petits!

Com podem ajudar-los a desenvolupar i identificar les seves emocions?

Et deixem aquests consells per introduir als teus fills en l’interessant camp de la intel·ligència emocional. Principis que els ajudaran a desenvolupar-se com a persones i a integrar-se.

1.- Intel·ligència emocional per a controlar la seva ira 

Fins als 18 mesos els nens necessiten bàsicament l’afecte i la cura dels seus pares, tot això els aporta la seguretat suficient per adaptar-se en el seu mitjà, per a explorar i dominar les seves pors. Però hem de tenir en compte que a partir dels 6 mesos començaran a desenvolupar la ràbia, d’aquí la importància de saber canalitzar les seves reaccions i corregir qualsevol mala acció.

2.- Ensenyar a reconèixer les emocions bàsiques

A partir dels dos anys és recomanable iniciar als nens en el camp del reconeixement de les emocions, ja que és quan ells comencen a interactuar amb els adults i altres nens de manera més oberta.
Podem realitzar diversos exercicis amb ells, com introduir-los en el coneixement de les emocions bàsiques: alegria, tristesa, por i ràbia.
Com fer-ho? Mitjançant fotografies de rostres, dibuixos, preguntant-los què els passa, si estan tristos o per què creuen ells que l’altre ho està… Aquest és una manera perfecta perquè aprenguin a reconèixer les seves emocions a poc a poc i també les dels altres, i sobretot, començar a desenvolupar l’habilitat de l’empatia.

3.- Nomenar les emocions

A partir dels 3 anys seria perfecte que els nens sabessin ja donar nom a les emocions de manera habitual: “estic enfadat perquè no m’has portat al parc”, “estic content perquè demà ens anem d’excursió”, “tinc por de la foscor”.

educació emocional

4.- Ensenyar a afrontar les emocions amb exemples

És habitual que els nens a vegades es vegin superats per les emocions, com les rebequeries  que els fan cridar o colpejar coses. És necessari que nosaltres no reforcem aquestes situacions, una vegada hagi acabat  podem ensenyar-los, per exemple, que abans de cridar o pegar és millor expressar en veu alta què els molesta. Que aprenguin a expressar els seus sentiments des de ben petits.

5.- Desenvolupar empatia 

Per a desenvolupar una dimensió tan important com aquesta és necessari raonar amb ells contínuament mitjançant diferents preguntes: Com creus que se sent l’avi després del que li has dit? Per què creus que està plorant la teva germana? Creus que el papa està content avui?”

6.- Desenvolupar la seva comunicació

Parlar amb els nens, fer-los preguntes, raonar, jugar, posarexemples… és una cosa imprescindible en la seva educació. Hem d’afavorir contínuament el que puguin expressar-se, posar en veu alta la seva opinió i els seus sentiments, que aprenguin a dialogar.

educació emocional

7.- Ensenyar l’escolta activa

Imprescindible. Des de molt petits han de saber guardar silenci mentre els altres parlen, però no sols això, ha de ser una escolta activa. D’aquí ve que sigui recomanable parlar-los a poc a poc, cara a cara i acabant les frases amb un “has entès?”, “estàs d’acord amb el que he dit?”

8.- Iniciar en les emocions secundàries 

A partir dels 5-6 anys sorgeixen en les seves vides emocions secundàries que cobraran més pes com ara l’amor, la vergonya, l’ansietat… Sempre és adequat una bona comunicació amb ells ens que  ens permetrà  parlar d’aquests temes obertament perquè se sentin segurs, ja que hi haurà situacions que li causen ansietat.

9.- Fomentar un diàleg democràtic 

A mesura que els nens es van fent grans apareixen més demandes per part seva, d’aquí ve que des de ben petits els ensenyem la importància de pactar, de dialogar, acordar de manera democràtica. La família  i l’escola és un exemple de la societat i és el millor camp d’aprenentatge.

10.- Permetre l’expressió d’emocions 

Per a fomentar la intel·ligència emocional és essencial que facilitem als nostres fills la confiança apropiada perquè posin en veu alta allò que els preocupa, els que els fa feliços però també infeliços.

La llar i l’escola seran aquests primers escenaris on es desenvoluparà la seva vida. Si els oferim comoditat perquè  puguin expressar-se i comunicar, també ho faran a mesura que creixin i en la resta de contextos.

Saber comunicar-se i reconèixer emocions pròpies i alienes són, sens dubte, imprescindibles perquè vagin madurant a poc a poc i aconsegueixin  una solvència adequada per a integrar-se en la societat i ser felices en ella.

Nosaltres hem de donar-los aquesta oportunitat a través de l’educació en intel·ligència emocional.

Valeria Sabater (psicòloga )