Sobreviure al no a tot dels teus fills

COM SOBREVIURE A L’ETAPA DEL NO DELS TEUS FILLS

SOBREVIURE AL NO A TOT DELS TEUS FILLS

Sobreviure al no a tot dels teus fills

No vull!, no m’agrada!, no penso fer-ho!… i així cada dia!

Si el teu fill no sap dir altra cosa que NO a tot el que li proposes,  no desesperis!, no ets l’única que té els seus fills han entrat a  l’època negacionista. I  es una part fonamental en el seu creixement.

 

Cap als 18 mesos aproximadament, sol començar l’època del NO  a tot, i sol durar fins els 4. Comencen a veure que son personetes i que tenen opinió i encara que no raonen plenament, ja saben que volen i no.

No tenen recursos cognitius i emocionals suficients i diuen que  “no” quan estan cansats, tenen son o gana, és la manera que tenen d’expressar el seu desacord i establir límits.

 

No és res personal!

No pensis que és un caprici o rebel·lia,  ni tant sols són capaços de veure con afecten les seves negatives en els altres,  és la manera com els nens tenen per:

– Fomentar la seva autonomia
– Afirmar la seva identitat i individualitat

Ja veus!, forma part del seu creixement com a persona, i és transitori,  estàs més alleujat?

5 idees per aconseguir que aquesta etapa no sigui un drama

És una etapa realment difícil pels pares i que sol tornar a la preadolescència, així que més val prendre distància i crear unes normes per fer-ho tot una mica més fàcil.

1. Descobreix que hi ha darrera del NO

Està bé que diguin que No però intenta parlar amb ell i descobrir que li passa exactament, potser llavors veuràs que li passa realment i ho podreu solucionar.

2. No t’apuntis als No dels teus fills

Mira quantes vegades dius tu també NO, i intenta no afegir-te al carro del NO sense cap raonament ni explicació.

Som el seu mirall i encara que no es donem compte sempre ens estan vigilant les nostres reaccions. Per exemple intenta dir: Pots parlar més baix? Enlloc de, No parlis tant alt! Intenta fer preguntes que no puguin contestar amb un no, Vols un plàtan o una poma? Enlloc de quina fruita vols?

3. Respecta els seus NO

És cert que a vegades ja no podem més, però també és cert que a vegades realment no volen fer alguna cosa i hem de començar a respectar les seves opinions.

4. Reforça els seus SÍ

Estigues alerta quan els digui i remarca la teva alegria Com m’alegra que diguis que sí! Sí que vols? Genial! I dona-li una abraçada o un petó, veurà com us alegreu i potenciarà canviar el No per un Sí.

 5. Ensenya’l a respondre educadament

Una manera per fer-los reflexionar sobre les seves respostes a vegades una mica rudes i mal educades d’aquesta època, consisteix en baixar el to ensenyant-los un altre manera de respondre: No vols dir que potser? És un No rotund o puc tenir alguna esperança?