educar-en-valors-als-fills

COM EDUCAR EN VALORS ALS TEUS FILLS

educar-en-valors-als-fills

TIPS PER EDUCAR EN VALORS ALS TEUS FILLS

Educar no és només portar els nens a l’escola, els pares i tot l’entorn tant a dins com a fora de casa, són els que els hi ensenyem el que és la vida.

Educar en valors és essencial, i imprescindible en qualsevol etapa de la vida, però cobra especial rellevància en edats més primerenques.

Els valors els ajudaran a prendre les decisions adequades, sense produir-se mal a ells mateixos ni a la gent que els envolta.

Què NO hem de fer alhora d’educar-los?

No podem exigir a un nen que estigui d’acord amb tot el que li diem. Hem d’ajudar-los a pensar, explica’ls-hi les coses de manera sincera i clara, que entenguin les nostres motivacions i les raons que fan que actuem d’una manera determinada. És més important que vegin el respecte que tenim amb els altres i no només quins són els actes que estan bé o malament.

Si els nens veuen que les nostres accions són consistents, si veuen que som conseqüents amb les nostres paraules, si veuen que som respectuosos, sincers i honestos, i si entenen per què ho fem, és molt probable que acabin actuant de la mateixa manera.

Si veuen que les nostres paraules se les emporta el vent, que demanem que es faci el que manem, però no el que ensenyem amb l’exemple, si no diem la veritat, si ens posem la jaqueta que més ens convé, no sent conseqüents amb els nostres principis, perdrem autoritat i fiabilitat com a pares i educadors. Potser fins i tot ens retreguin la nostra manera de fer les coses i es distancien encara més.

Quins valors son interessants per a treballar amb ells?

Hem fet una petita llista, de valors que podem treballar amb ells:

  • La sinceritat
  • Respecte
  • Diàleg
  • Tolerància
  • Llibertat
  • Pau
  • Alegria
  • Cooperació
  • Justícia

Com ho podem fer per educar als nostres fills en valors?

1.- Podem començar desenvolupant l’autoestima, l’empatia i la sensibilització en relació amb els problemes dels altres.
2.- Llegir històries i contes, en els quals es mostra els valors que posseeix el protagonista, els nens els reconeixeran i voldran ser com ell.
3.- Donar exemple: no serveix dir-li a l’infant “no cal ser egoista”, si després nosaltres ho som.
4.- Ensenyar des de molt petits els valors que s’han de seguir. El respecte, l’honradesa, la tolerància o la responsabilitat són molt importants.
5.- Dir-los clarament (i en un llenguatge que ells entenguin) el que signifiquen certs valors. No podem dir als nostres fills “sigues Lleial”, si ells no saben que vol dir.
6.- Donar-li el nostre suport quan les coses no surtin bé.

    A l’escola l’Esclop, els ajudem i acompanyem en aquest aprenentatge dels valors

Saps que hi ha contes que us poden ajudar molt en aquesta feina?