anar a dormir i llevar-se sense drames

Com fer per a que els nens vagin a dormir i llevar-se sense drames

L’hora d’anar-se al llit pot ser una lluita diària, però amb una mica de paciència podem inculcar als nostres nens una rutina sana de somni des dels dos anys o abans.

Quan sembla que s’ha adormit, torna a l’atac i ens crida des de l’habitació. O pitjor, apareix en el saló amb el seu millor somriure.

 

ANAR A DORMIR

Les principals causes de la resistència a l’hora d’anar a dormir.

Les pors nocturnes 

El nen es troba només, separat dels seus pares i quan comencen a tenir pensaments de perill o éssers amenaçadors, la transició de la vigília al somni per a ells és una mica dur.

A aquesta edat els nens són tremendament actius i inquiets, els costa molt abandonar tots els impulsos i activitats del dia, i passar a relaxar-se.

També a edats primerenques els costa separar-se del papa i la mama, hem de mirar de passar el màxim temps possibles amb ells i fer-los participis de la compra, el sopar o els nostres quefers diaris.

Mai l’amenacis amb anar al llit si es porta malament! , ja que això farà que ho vegi com una cosa dolenta.

La rutina nocturna per anar a dormir 

L’organisme dels nens funciona com un mecanisme de rellotgeria, per això cal establir un horari i ser molt estrictes en el seu compliment.

Un nen acostumat a anar al llit tots els dies a la mateixa hora, començarà a sentir somni quan s’acosta aquesta hora.

Cal ser ferms, però no amb crits, sinó amb tenacitat i persuasió. El mateix fet que el convertim en un hàbit, fa la meitat del treball.

Als nens els agrada la rutina. El bany abans de sopar, el sopar, fer pipí, posar-se el pijama… tot això en la nostra companyia i com un joc plaent, els predisposa a ficar-se en el llit i dormir.

Una vegada en el llit, el nen afronta el moment de quedar-se sol. Per a alleujar aquest pas, ajuda molt passar una estona al costat del seu llit, una cançó, un conte, unes paraules tendres, el petó de bona nit, un relaxant ‘Dorm tranquil que papà i mamà et cuiden’ i un peluix que sigui un bon company per a la travessia nocturna.

ANAR A DORMIR

I com afrontar el llevar-se pels matis i anar al cole sense drames?  

Per a donar-li la volta a la truita i començar els dies amb un altre ritme, hi ha cinc consells per a aconseguir matins lliures d’estrès:

• Els nens tenen son, no han dormit bastant. És fonamental un horari raonable per a anar a dormir fins i tot en vacances.

• Fer una rutina cada matí ajudarà als nens a saber que toca després i acabaran per a assimilar-la.

• Tot el que es pugui deixar fet el dia abans millor (roba, motxilla …)

• Felicita’ls quan ho facin bé, o quan ja sàpiguen la rutina i la facin solos.

• A vegades val la pena llevar-se deu minuts de somni per a no anar amb tantes presses i que tot sigui més calmat.

Amb la pràctica, paciència i una mica de temps tota la família assumirà les rutines matutines.