Alguns nens són més tímids i introvertits i cal ajudar-los a augmentar la seva socialització. Pot ser un procés llarg i lent però, si els pares ens involucrem aconseguirem que aquests es relacionin amb els seus iguals.
Fins als 2 anys només solen interactuar a casa amb els seus pares i el seu cercle més pròxim ja siguin els seus germans, altres familiars o veïns. Si van a una escola infantil és normal que no estableixin relacions a llarg termini amb els seus companys.
A partir dels 3 anys és important que el nostre fill comenci a interactuar amb altres nens, sempre amb la presència i vigilància dels seus pares.
Quin és el procés de socialització en els nens?
A partir dels tres anys els nostres fills comencen a distingir quins són els comportaments adequats a cada moment i quins no. Per als psicòlegs aquesta funciona com una sèrie de blocs de construcció on es reforça el comportament correcte en cada pas. Això ajuda a garantir que puguin passar de les activitats socials supervisades pels seus pares a ser capaços de socialitzar per si mateixos.
En qualsevol cas, no hem d’obligar mai als nostres fills a ser més sociables. Cada nen és diferent i cadascun porta els seus ritmes. Hem de tenir paciència i deixar que ells solos a poc a poc vagin relacionant-se.
Estàs preocupat perquè el teu fill no és molt sociable?
Mira aquestes 5 Pautes per a ajudar els nostres fills a socialitzar.
-
Arribar aviat a les activitats socials
Si al nostre fill li conviden a una festa o un aniversari, una bona idea és arribar aviat al lloc de celebració. Si el nostre fill és una mica tímid, l’ajudarà a aclimatar-se abans a l’entorn. A més anirà veient com la resta dels nens van arribant a poc a poc i unint-se a la festa. Li donarà temps a adaptar-se abans que comenci l’esdeveniment.
-
Fomentar la relació amb altres nens
Els pares hem de fomentar la relació amb altres nens del seu entorn més pròxim. Per exemple algunes tardes podem anar al parc perquè jugui. Quan es trobi amb els seus iguals, una bona idea és presentar al nostre fill als altres si és molt tímid. Després podem animar-li al fet que parli i jugui amb ells.
-
Preparar-los per al col·legi
Moltes vegades els nostres fills se senten nerviosos i alterats abans que comenci el col·legi o després de les vacances. El millor és anar sempre preparant-los uns dies abans de la tornada al cole. Cal evitar que es preocupin amb antelació. Hem d’escoltar-los i ajudar-los a superar la por i l’ansietat.
-
Ensenyar les bones maneres
Si volem que els nostres fills siguin sempre acceptats, hem d’ensenyar-los a dir “gràcies”, “perdó” i “si us plau”. Les bones maneres i el respecte pels seus iguals els ajudaran sempre a ser benvingut per qualsevol grup. Tindran l’oportunitat de conèixer a altres nens en qualsevol entorn. Un mal educat o agressiu tindrà problemes per a connectar amb els altres.
-
Apuntar-los a activitats en grup
Una bona idea quan els nostres fills van creixent i ens adonem que tenen pocs amics és apuntar-los a activitats que s’han de desenvolupar en grup. Per exemple els pot agradar algun esport d’equip com el futbol o el bàsquet o una classe de ball. Aprendran a comportar-se en un grup, a respectar les regles i a treballar en equip per a aconseguir objectius tots junts. Pot ser una ajuda per a socialitzar a nens tímids als quals els costa relacionar-se amb uns altres d’edat similar.
Un truc que us pot ajudar és buscar contes o històries, que parlen de l’amistat i l’empatia, així veuran lo divertit que pot ser tenir amics i l’ànima a relacionar-se més.
Sapos y princesas (psicologia)